Decompressietherapie nu ook in Veenendaal

VEENENDAAL – Naast de decompressietafel in Nieuwegein beschikt Midland Chiropractie nu ook over een decompressietafel in Veenendaal. Met deze speciale tafel, waarvan er maar een paar in Nederland zijn, kan de chiropractor veel voorkomende klachten op subtiele wijze verhelpen. Nathan T. Gamber D.C. legt uit hoe de tafel werkt.

Er zijn er maar een paar in Nederland: spinal decompressietafels. De techniek is afkomstig uit de Verenigde Staten en Canada waar deze tafels veelvuldig worden gebruikt in chiropractiepraktijken. Sinds kort heeft Midland Chiropractie in de praktijk in Veenendaal ook zo’n tafel. Aan Nathan T. Gamber D.C. (Doctor of Chiropractie) leggen we allereerst de vraag voor wat spinal decompressie precies inhoudt.

“Spine is de Engelse term voor ruggengraat,” legt Gamber uit. “De ruggengraat is opgebouwd uit wervels, die aan de ene kant zorgen voor stevigheid en aan de andere kant dienst doen als een kanaal waar de zenuwen doorheen lopen. Die zenuwen lopen vanuit de hersenen via de ruggengraat ons lichaam in en vertakken tussen alle wervels. Tussen de wervels bevinden zich een soort kussentjes, de tussenwervelschijven, die de druk opvangen en de rug soepel laten bewegen. Door de zwaartekracht en onze manier van bewegen – of eigenlijk het gebrek aan beweging – bouwt zich in de loop der tijd steeds meer druk op tussen die wervels. De tussenwervelschijven komen onder druk te staan, vervormen wat en kunnen tegen de zenuwen aandrukken. Daardoor kunnen de zenuwen of de zenuwwortels geïrriteerd raken. En dat leidt weer tot allerlei lichamelijke klachten: rugpijn, nekpijn, functie-uitval, uitstraling of zelfs darmklachten. Bij Spinal decompressie zorgen we er eigenlijk voor dat de druk tussen de wervels en de wervelschijven wordt verminderd.”

Hoe wordt die druk verminderd?
We gebruiken daarvoor een speciale decompressietafel. Dat is een tafel waarmee we de ruggengraat, of delen daarvan, heel subtiel kunnen uitrekken. De patiënt wordt gefixeerd op de tafel en vervolgens wordt een deel van de tafel met computergestuurde precisie heel langzaam verschoven, waardoor de ruggengraat als het ware wordt uitgerekt.”

Wat gebeurt er dan precies?
“Je moet je voorstellen dat de wervels dan langzaam van elkaar worden getrokken. Daardoor neemt de druk tussen de wervels af en kunnen de tussenwervelschijven zich weer herstellen.”

Hoe lang duurt dat rekken?
“Een behandeling duurt ongeveer twaalf minuten. Dat is lang genoeg voor de tussenwervelschijven om even tot rust te komen. De doorbloeding komt weer op gang, ze vullen zich weer met vocht en nemen hun oorspronkelijke vorm weer aan. Daardoor drukken ze niet meer tegen de zenuwen. Die hebben daardoor meer ruimte en kunnen zich op hun beurt ook herstellen.”

Is zo’n behandeling niet eng? Of gevaarlijk?
“Integendeel. Het is juist heel ontspannen. Veel mensen met nek- of rugklachten hebben van zichzelf al de behoefte om zich eens goed te laten uitrekken. Maar door manipulaties kun je slecht heel kortstondig die druk tussen de wervels wegnemen. Met deze tafel gebeurt het heel geleidelijk, en voor een langere periode. Dat ervaren de patiënten vaak echt als een opluchting.”

Bij welke klachten is zo’n behandeling geschikt?
“Er zijn veel klachten waarvoor je decompressietherapie kan inzetten, zoals bij hernia, Ischias, slijtage van de tussenwervelschijven en bij uitstralende pijnen. Maar alleen bij volwassenen. Er zijn een paar gevallen waarin het niet kan worden gebruikt. Bijvoorbeeld bij mensen met osteoporose, ernstig overgewicht of zenuwbeschadigingen. Ook kan de therapie niet worden toegepast als patiënten al eerder een operatie hebben ondergaan waarbij medische schroeven of platen zijn geplaatst. Uiteraard kijken we bij iedereen heel specifiek of decompressietherapie mogelijk en zinvol is.”

Is het een eenmalige behandeling?
“Decompressietherapie kan eenmalig als afwisseling op de reguliere behandeling, maar het is natuurlijk juist goed om het over een periode van een aantal weken te herhalen. Zo krijgen de tussenwervelschijven vaker de kans zich te herstellen en worden ze weer steviger.”

Wordt Decompressietherapie vergoed door de ziektekostenverzekeraars?
“Net als de normale behandelingen van de chiropractor wordt de therapie vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Een verwijzing van huisarts is niet nodig. Uiteraard kan iedereen bij vragen altijd contact met ons opnemen.”

Meer weten over decompressietherapie?

Bel voor een afspraak!

Nathan T. Gamber D.C.

Nathan T. Gamber D.C.

Decompressietafel

Decompressietafel